top of page

‘We moeten verhalen over de cyclus en hormonale ervaringen de wereld in blijven slingeren’

September, 2024

WhatsApp Image 2024-08-17 at 11.25_edited.jpg

Vrouwen winden er geen doekjes meer om en zijn open en eerlijk waar iemand met een vulva allemaal mee te maken krijgt. En dan heb ik het (voor de verandering) nu niet over seks. Ik doel op de cycles en hormonen. Van ellendige menstruatiekrampen tot het euforische gevoel tijdens de ovulatie en de helse opvliegers van de overgang. Wat nou taboe? Vrouwen zijn er thank god langzamerhand open over, want, ja: de helft (!) van de wereldbevolking heeft een vulva en hier dus mee te maken.

 

Schaatser Jutta Leerdam vertelde de pers na een wedstrijd dat haar menstruatieklachten haar sportprestaties in de weg hadden gezeten. Ze vindt dat er gewoon over gesproken mag worden en dat juich ik alleen maar toe! Een dag eerder ongesteld worden dan je gedacht had en hierdoor met een doorgelekte, beige pantalon op je hurken op de toilet op werk zitten terwijl de vergadering over vijf minuten begint en je tas met tampons op je bureau ligt, is heus niet alleen iets wat mij is overkomen, gok ik. Mijn collega maakte zich hard voor menstruatieproducten op de vrouwentoilet. Kleine moeite, groot gebaar. Je zou denken: hier is een modern bedrijf op geanticipeerd en heeft dit dan ook binnen no time geregeld. Niet heus. Het was knap lastig om in de culturele vergadering mede-collega's te overtuigen waarom dit een nodig initiatief is. Ze werd van het kastje naar de muur gestuurd, want welke afdeling gaat over menstruatieproducten. A whole fucking year later (en flink wat doorlek scenario's verder) is het haar gelukt. Trots. Mening middelbare scholen ging ons voor want daar hangen kastjes met menstruatieproducten. LINDA. wijdde een hele editie aan de menstruatie. Volkskrant Magazine hoofdredacteur Aimee Kiene deelde recent in de podcast Kroegpraat haar ervaringen van haar perimenopauze. Toevallig (of eigenlijk niet) publiceerde Volkskrant Magazine recent een fotoreportage van vrouwen in de overgang. 

De tijd dat we deze onderwerpen onder stoelen en banken staken vaagt voorbij. Nu de wetenschap nog. Het mannenlichaam is namelijk vaak het uitgangspunt bij onderzoek en daarom is er nog bar weinig kennis over het effect van de menstruatiecyclus. Ik vind dat we meer verhalen over de cycles en de hormonale ervaringen de wereld in moeten blijven slingeren. Of het nu gaat over ellendige gedachten tijdens de menstruatieperiode, de opvliegers waar niemand iets van begrijpt terwijl jij het gevoel hebt dat je in een sauna bent beland, (tijdelijk) geen zin hebt in seks en over de euforische gedachten die we voelen wanneer we ovuleren. Want tijdens deze fase kan ik de wereld aan, voel ik de power door mijn aderen borrelen, but hold on. Tijdens de luteale fase is opeens iedereen irritant. Dan denk ik: waarom stop ik in godsnaam zoveel moeite in mijn passie voor seksualiteit als dat niet de essentie van het leven is? Inmiddels ken ik mijn cyclus en weet ik wat ik op deze momenten nodig heb (veel chocolade, Netflix en veel knuffels van mijn vriend). Gun jezelf de tijd en voordat je het weet voel je weer de energie van enthousiasme door je lijf fladderen en is de wereld een groot feest. Afijn. Er valt nog een hoop kennis te winnen over het vrouwenlichaam. Herkenning dankzij ervaringsverhalen hebben mij geholpen, dus hoop ik dat we een beweging voortzetten om opener te spreken over alles waar vrouwen in hun vrouwenleven mee te maken krijgen. Opdat het fijn kan zijn om te weten dat je niet de enige bent.

 

De community Umaversity zet hiermee stappen in deze juiste richting en organiseert bijeenkomsten met sprekers en workshops over deze onderwerpen. Meer vrouwenzaken tips? Kom maar door. De podcast De liefde van nu publiceerde een verhaal van Alice die door haar PMDD iedere maand last heeft van angsten en woede. Des te meer we hierover horen, des te meer herkenning en des te meer de kennis. Hormonen zijn nu eenmaal een deel van ons. Vrouw zijn is een kracht waar we trots op moeten zijn. Bij een inspirerende talk van osteopaat Dominique leerde ik dat we hormonen, die ons soms tot wanhoop drijven, niet alleen als boosdoeners moeten zien, maar als krachtige bondgenoten. Dus laten wij als vrouwen ons blijven uiten en die goddamn hormonen omarmen. 

bottom of page